Квартири подобово в Україні
Реєстрація або Мій кабінет Увійти
Miete - квартири в Україні  
Список
Місто
Фільтри
Пошук квартири:

Як почати займатись подобовою орендою з нуля

Подорожі Україною стають все популярнішими не тільки серед українців, але й гостей з інших країн. Зважаючи на це, попит на квартири подобово збільшується, а подобова оренда стає прибутковою справою. Однак, щоб запустити такий бізнес, потрібно з розумом розрахувати ряд факторів і правильно розставити пріоритети. З чого ж почати?

Вирішуємо: власна квартира або суборенда

Не секрет, що подобова оренда квартири може бути вигіднішою, ніж довгострокова, але й, звичайно, вимагає більше затрат часу і сил. Готуйтеся до цього і відразу вирішіть, скільки квартир одночасно зможете обслуговувати і здавати. Якщо у Вас є власне вільне житло, можете почати здавати тільки його, а потім у разі вдалого старту розширювати бізнес. Інший варіант - зняти одну або кілька квартир в тривалу оренду і здавати їх подобово. Такий метод називається суборенда, його використовують багато орендодавців-початківців, тому зупинимося на ньому. Головне пам'ятати, що власники квартири повинні знати, для чого Ви знімаєте квартиру, краще за все це прописати в договорі.

Вибираємо квартири для здачі

Статистика стверджує, що найбільшим попитом користуються одно- і двокімнатні квартири подобово, тоді як трьох- і чотирикімнатні знімають великі компанії, робітники з інших міст, або студенти, які приїхали на сесію.

Що стосується комфорту, гості надають перевагу житлу з євроремонтом або косметичним ремонтом, побутовою технікою, посудом - тобто всім, що може знадобитися навіть при заселенні на один-два дні. Тому універсальний варіант - однокімнатні і двокімнатні квартири з новим ремонтом і наявністю всіх головних зручностей. Це не обов'язково повинні бути апартаменти класу люкс з розкішними дорогими меблями і плазмою на всю стіну, адже така квартира обійдеться дорожче, а на переплати за шик готові далеко не всі клієнти.

Не прогадайте з районом. Звичайно, найпопулярніші завжди квартири в центрі міста, поруч з головними визначними пам'ятками, а також біля метро, бізнес-центрів, торгово-розважальних центрів, в районах зі зручною транспортною розв'язкою. Не соромтеся проаналізувати наш сайт подобової оренди і повчитися на чужому досвіді - подивіться, які квартири більше бронюють і почитайте відгуки.

Адаптуємо квартиру для подобової оренди і розраховуємо витрати

Після того, як підберете квартири, оцініть їх житловий стан, при необхідності проведіть ремонт і обставте кімнати меблями, побутовою технікою. Закупіть як мінімум 3-4 комплекта постільної білизни і рушників, а також посуд і ванні приналежності. Підключіть Інтернет і телебачення. При цьому пам'ятайте, що для гостей в першу чергу будуть важливі чистота і наявність достатньо вільного простору.

Навіть якщо квартира належить Вам, додаткові витрати неминучі. Серед головних витрат - комунальні платежі, послуги з прибирання, реклама і, звичайно, податки. У разі суборенди приплюсуйте до цього ще й щомісячну плату власнику.

Розбираємося з документами

Для того, щоб здавати квартиру на законних підставах, обов'язково оформите ФОП. Нелегальна здача житла подобово загрожує чималими штрафами. Крім того, при виникненні конфліктів з клієнтами статус ФОП допоможе вирішувати все на законних підставах.

Повний пакет документів, які Вам потрібно зібрати перед тим, як укладати угоду з клієнтом, включає свідоцтво про те, що Ви - власник квартири або договір про суборенду, а також згоду на оренду від всіх власників (і якщо Ви співвласник, і в випадку суборенди). Гість при поселенні повинен мати при собі паспорт для підписання договору.

Грамотно складений договір про оренду убезпечить від позаштатних ситуацій і конфліктів. Тому чітко пропишіть в документі адресу і характеристики квартири, термін оренди і ціну. Також повинні бути зазначені час заселення і виселення, паспортні дані сторін. Найголовніші пункти - права і обов'язки обох сторін, а також відповідальність за порушення. Зазвичай орендодавець вписує пункти про підтримання порядку, своєчасну оплату, штраф за псування майна тощо.

Продумуємо рекламу і шукаємо клієнтів

Для того, щоб рекламна компанія була успішною, задійте якомога більше джерел. В першу чергу - Інтернет. Зареєструйтеся на таких перевірених сайтах по здачі квартир подобово, як Miete.com.ua. Домовтеся про рекламу в таксі та різних туристичних закладах міста. Не забувайте про дошки оголошень - як звичайні вуличних, так їхні аналоги в мережі.

Запорука успішного маркетингу в Інтернеті - гарні фото і цікавий опис. Не скупіться на такі витрати. Крім того, просіть своїх перших клієнтів залишити відгук.

Приділіть належну увагу пошуку цільової аудиторії. Ви повинні знати свого клієнта і його потреби! Якщо Ви здаєте квартиру в туристичному місті, орієнтуйтеся на сім'ї з дітьми, пари, компанії друзів. Якщо Ваше місто більше діловий та індустріальний центр, пам'ятайте, що в квартирі має бути зручно людям, які приїхали по роботі. Житло поруч з університетом? Напевно, часто зніматимуть студенти на сесії - передбачте всі зручності для цієї категорії. Недалеко вокзал? Подбайте, щоб з комфортом могли розміститися транзитні мандрівники.

Не допускайте помилок новачків

Багато новачків, які успішно здали на кілька тижнів одну-дві квартири, вирішують, що бізнес йде «на ура» і набирають ще кілька варіантів розміщення. В результаті виявляється, що клієнтів на стільки квартир просто не вистачає і житло простоює. Тому спочатку варто напрацювати велику клієнтську базу, а вже потім набирати більше квартир.

Ви запитаєте: а що, якщо клієнти будуть, а квартир не вистачить? Для цього скористайтеся не менш важливим секретом успіху - шукайте партнерів серед своїх конкурентів. Наприклад, до Вас звертається потенційний клієнт, але вільних варіантів на необхідні дати у Вас не залишилося. Що робити? Просто перенаправляє його до Вашого партнера, створюйте взаємовигідні зв'язки. Наступного разу ситуація може бути протилежною - клієнта направлять до Вас. Задоволені всі: Ви, Ваш партнер і, звичайно, гість.

Зробивши ставку на вдалий маркетинг, не забувайте, що хороший сервіс не менш важливий. Намагайтеся зробити постійного клієнта з кожного гостя, проявивши максимум гостинності - розкажіть про район, порадьте, де поїсти, закупитися і відпочити, увечері після заселення зателефонуйте запитати, чи зручно і чи зі всім розібралися в квартирі. Не цурайтесь додаткових заробітків - запропонуйте трансфер, попередньо домовившись зі службою таксі, або сніданки, уклавши партнерство з кафе або рестораном.

Здача квартир в подобову оренду приноситиме прибуток тільки у разі ретельної підготовки на всіх етапах. Не пропускайте жодного аспекту, докладаючи максимум зусиль - і Ваша праця окупиться.



Коментарі:

userpic